Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc să mănânce organic, ei se gândesc să mănânce fructele și legumele cultivate organic sau să aleagă carnea provenită de la animalele crescute organic, însă puțini oameni își dau seama că există mult mai multă varietate în alimentele ecologice decât carnea, legumele și fructe.
De fapt, gama de alimente ecologice este suficienta pentru a umple un magazin alimentar local și consta în astfel de alimente zilnice, cum ar fi:
- Pâine
- Lapte
- Brânză
- Nuci
- Ceai
- Cafea
- Ouă
- Pește și fructe de mare
- Unt
- Fructe și legume
- Carne
- Condimente și verdeturi
În majoritatea țărilor, pentru ca produsele alimentare să poată fi clasificate ca fiind ecologice, ferma nu trebuie să fi utilizat îngrășăminte chimice sau pesticide atunci când cresc plante, pentru un anumit număr de ani. Plantele lor trebuie cultivate apoi fără utilizarea de pesticide chimice, îngrășăminte sau alte substanțe chimice, pentru a încuraja plantele mai mari sau o producție mai mare.
Animalele care sunt considerate organice trebuie hrănite numai cu furaje care sunt cultivate organic, având în vedere timpul de pășunat, hrănirea cu iarbă care nu a fost tratată chimic și nu li se pot administra antibiotice sau steroizi de creștere. Există și alte reguli, în funcție de țară.
Totuși, trebuie să rețineți că nu toate fermele ecologice pot fi certificate ca atare. Multe ferme mici din fiecare țară au facut agricultură ecologică de generații și nu au folosit niciodată îngrășăminte chimice, pesticide sau hormoni de creștere pe plantele și animalele lor.
Cu toate acestea, ei pur și simplu nu își pot permite costul înregistrării ca fermă ecologică, astfel încât produsele lor nu pot să poarte eticheta “ecologică”. Lucrul rău în acest sens este că aceste ferme vând adesea produsele lor organice mult mai ieftine decât unele dintre marile ferme și corporații care poartă eticheta BIO sau ORGANIC, ceea ce înseamnă că produsele lor naturale și biologice sunt adesea mai accesibile.
În cele mai multe cazuri, localnicii dintr-o zonă știu care sunt fermele producătoare de produse ecologice și care nu, așa că dacă vă petreceți puțin timp vizând piețele agricole și vorbind cu localnicii, veți afla în curând unde puteți obține organice alimente la un preț mai mic decât va fi din rafturile băcăncii.
Cumpărarea de alimente ecologice merită prețul mai mare?
În această perioada, când majoritatea familiilor trebuie să-și numere banii, și vă faceți griji că pur și simplu trebuie sa aveti un acoperiș deasupra capului, costurile alimentelor ecologice ii pot face pe unii să se întrebe dacă beneficiile consumului de produse organice merită prețul. Adevarul este ca aceasta este o decizie individuala pe care fiecare familie trebuie sa o ia singura.
Pentru alte familii, mâncarea ecologică înseamnă pur și simplu o alegere, daca stau la casa, cum ar fi cultivalea de legume si chiar și cresterea de animale, permițându-le să trăiască și să mănânce mai organic.
Pentru ceilalți, înseamnă să găsești cât de des posibil oferte de cât mai multe produse ecologice.
Țineți minte că mâncarea mai organica nu trebuie să însemne să consumați toate produsele ecologice. De fiecare dată când cumpărați o bucată de pâine organică, o duzină de ouă organice sau un măr organic sau o pungă de morcovi organici, creșteți șansele de a rămâne sănătoși.
Chiar dacă nu puteți mânca complet organic, consumarea unor alimente organice va ajuta la reducerea cantității de substanțe chimice și toxine pe care le introduceți în corpul dvs., făcând posibilă alegerea sănătoasă fără a vă creste bugetul.