Consumul de peste este o modalitate delicioasa de a preveni atacurile de cord si atacurile cerebrale. De asemenea, ajuta la scaderea tensiunii si chiar la combaterea depresiei. Daca consumi peste in mod regulat, poti reduce cu aproape 40% riscul aparitiei bolilor de inima. Acest lucru este posibil datorita acizilor grasi omega-3, care se gasesc din belsug in pestele gras cum ar fi tonul, somonul, sardinele, macroul, heringul, pastravul etc. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca gatitul la temperaturi foarte ridicate in tigaie sau in baie de ulei va distruge acizii grasi benefici omega-3.
Pestele este plin de proteine
Contine putine grasimi saturate, precum si vitamina E, care este un antioxidant foarte puternic. Multi evita sa consume crustacee din cauza continutului ridicat de colesterol. Totusi, trebuie sa stii ca colesterolul din mancare nu este transferat direct in sange. Medicii sfatuiesc sa fie redus consumul de alimente bogate in colesterol, in special in cazul persoanelor care sufera de afectiuni cum ar fi boli de inima si/ sau diabet. Totusi, grasimile saturate si grasimile trans sunt mai periculoase pentru nivelul colesterolului din sange decat colesterolul din peste. Asadar, pentru a controla nivelul colesterolului din sange trebuie sa incerci sa inlocuiesti grasimile saturate cu grasimi sanatoase si cu fibre, si sa faci multa miscare decat sa iti faci probleme pentru cele cateva miligrame de colest erol din peste.
Pestele contine Omega-3
Desi mercurul este un motiv de ingrijorare pentru sanatate, pestele are un continut bogat de grasimi omega-3 sanatoase si un continut extrem de scazut de mercur. Studiile arata ca un consum regulat de acizi grasi omega-3 previne degenerarea maculara. De aceea, Fundatia pent ru Degenerarea Maculara recomanda ca pestele sa faca parte din alimentatia zilnica, deoarece asigura aportul necesar de acizi grasi Omega 3.
Pestele este o sursa de uleiuri esentiale
De asemenea, acestea constituie o parte foarte importanta din alimentatia zilnica. Uleiurile sunt o sursa de energie necesara pentru corp. Pe langa uleiuri si proteine sanatoase, pestele este si o sursa excelenta de minerale cum ar fi potasiu, iod, fosfor si zinc, dar si de vitamine, in special din grupa B.
Pestele e alegerea perfecta pentru dieta
Pestele este foarte bun pentru cei supraponderali care vor sa slabeasca. Pentru acestia din urma pestele este excelent pentru ca contine mai putin de 2% grasime. In general, pestele are un aport minim de kilojuli, mai putin chiar decat carnea de pui sau decat cea mai slaba carne. In plus, pestele nu trebuie curatat de grasime. Il poti gati pur si simplu in abur, la cuptorul cu microunde, il poti inabusi, frige sau il poti la gati la cuptor, obtinand o masa cu un nivel scazut de kilojuli. Nu il praji si nu il servi cu mult unt, ulei sau paine. Poti sa il asezonezi cu legume, cu coriandru proaspat si cu un sos usor si sa il infasori intr-o lipie tortilla pentru a- l face mai apetisant.
Iti poti pregati un sandwich mai sanatos daca folosesti somon afumat in loc de bacon! Ar trebui sa incerci sa amesteci diverse arome, fara sa umpli sandwishul cu grasime. Poti face acest lucru in multe moduri. Ai putea de exemplu sa inabusi pestele folosind vin sau bere in loc de apa. Vei obtine o aroma extraordinara cu un continut foarte scazut de calorii. Foloseste-ti imaginatia; incearca sa adaugi ierburi proaspete si condimente pentru a-ti rasfata papilele, fiind atent in acelasi timp la greutatea corporala.