Privita cu suspiciune la inceput, terapia cu ozon castiga tot mai multi adepti. Ozonoterapia si-a dovedit eficienta in domenii medicale precum cardiologia si oncologia.
In limba greaca , cuvantul “ozon” inseamna “aer proaspat”, iar semnificatia nu este prea departe de calitatile lui curative. Ozonul distruge bacteriile , virusi, parazitii, mucegaiurile si este tot mai folosit pentru purificarea aerului si apei potabile. Datorita acestor proprietati, in timpul primului razboi mondial ozonul a fost folosit cu succes pentru tratamentul plagilor infectioase. De atunci, acest gaz a fost utilizat tot mai despentru tratarea unor boli cardiovasculare, pulmonare, reumatologice asu articulare. Rezultatele promitatoare au avut si studiile asupra bolnavilor de cancer, ozonul impiedicand dezvoltarea celulelor maligne.
Cum actioneza ozonul
Ozonul actioneaza ca un antibiotic, dar este si un bun antioxidant al substantelor nocive. Concentratia de ozon folositain medicinatrebuie sa fie foarte mica, deoarece prea mult ozon este toxic pentru organism. De aceea, este indicata o concentratie de 50 de ori mai mica decat doza toxica minima. Ozonoterapia trebuie controlata riguros, de aceea este bine sa apelezi la un specialist cu multa experienta. Aceasta metodacurativa nu inlocuieste tratamentele clasice, dar este bine venita, cand esti alergica la medicamente, cand boala tinde sa dureze ani de zile, sau cand apar complicatii pentru care nu mai ai solutii.
Mentine frumusetea si tineretea pielii
Ozonul ajuta la o foarte buna oxigenare a tesuturilor si stimuleaza transportul de sange in intregul organism. De aceea, ozonoterapia este recomandata femeilor care au celulita si prea putin timp pentru gimnastica. Din aceeasi considerente, ozonul este folosit in cosmetica la diminuarea ridurilor. Cosmeticienii sustin ca ozonul “repara” pielea din interior, de aceea folosesc injectiile subcutanate pentru zonele ridate ale fetei. Pentru eliminarea celulitei, sunt folosite asa numitele” bai uscate”: trebuie sa te imbraci cu un costum etans in care este suflat oxigen si ozon care stimuleaza transpiratia rece si topirea depozitelor de grasime.
Tipuri de tratament cu ozon
Autohemoterapia: consta in recoltarea de sange din vena, amestecarea lui cu o doza minima de ozon, si apoi injectarea intramuscular. Procedura este indicata in infectiile virale, boli de inima, imunitate scazuta sau afectiuni hepatice.
Infiltratii subcutanate: se injecteaza sub piele un amestec de oxigen si ozon in concentratii foarte mici in zonele dureroase, daca ai probleme cu articulatiile, coloana vertebrala, sau inflamatiile genunchilor.
Bai cu ozon: se imbogateste apa de baie cu o anumita concentratie de oxigen si ozon care stimuleaza circulatia periferica, reda supletea pielii, calmeaza usturimea si durerile arteriale sau vindeca ranile superficiale.
Tratament intern: uleiul de masline sau apa imbogatite cu ozonpot fi folosite pentru calmarea durerilor provocate de gastrita, ulcer sau alte afectiuni ale intestinelor. In stomatologie, ozonul este folosit pentrumentinerea sanatatii danturii, ajuta la repararea cariilor sau la vindecarea aftelor bucale.
Efecte asupra organismului
E bun pentru ca:
-reduce inflamatiile si infectiile
-creste rezistenta imunitara
-favorizeaza eliminarea toxinelor
-dezvolta memoria
-scade colesterolul
E rau daca ai:
-hipertiroidsm
-hipertensiune arteriala
-accident vascular
-hemoragie interna
-anemie